Kungsvägen

Kungsvägen rf

Kungsvägen rf stiftades i slutet av år 2016 för att säkerställa kontinuiteten för Finlands första officiella turistväg, Finlands näst äldsta väg. 

Kungsvägen, denna gamla väg, även känd som den Stora Strandvägen som förenade Norden och Ryssland, vägen som färdades av soldater, kurirer, post och bönder, har under tidernas lopp sett mycket. Generationer av färdemän har bytts och klädnaden ändrats, sablarna fallit och posten elektrifierats. Vägens historia, traditioner och det gångna ändrar ändå inte utan förmedlar en bild till nutidsresenären. Därför är Kungsvägen ännu idag en betydelsefull rutt och den förtjänar sin plats bland signifikanta vägar.

Kungsvägen gick från slott till slott, kyrka till kyrka, posthus till posthus. Vägen mellan Åbo slott och Viborg slott blev under århundradens lopp en av de mest betydelsefulla rutterna i Norden. Vägen var säker, välskött och stråtrövare förekom inte så mycket som på de södra rutterna via Baltikum. Fortsättningsvis syns hela Finlands historia längs vägen i slott, borgar, herrgårdar, städer, landmärken och kyrkor.

Läs mer